">
غذاهای فراوری شده در رژیم های غذایی لاغری جایی ندارند. آن ها مقصر اصلی در اپیدمی چاقی، افزایش فشار خون، افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در کشورها می باشند. اما غذاهای فراوری شده بیشتر از یک بسته ماکارونی و پنیر، چیپس سیب زمینی و همبرگر هستند. ممکن است از شنیدن اینکه نان گندم کامل، سوپ های خانگی و یا سیب قطعه قطعه شده هم غذاهای فراوری شده هستند، شگفت زده شوید.
درحالیکه برخی غذاهای فراوری شده باید با احتیاط مصرف شوند، بسیاری از آن ها اجازه ورود در یک رژیم غذایی متعادل را دارند. در اینجا نحوۀ جداسازی مواد غذایی مغذی از غیر مغذی ها را بیان می کنیم.
غذاهای فراوری شده چه هستند؟
سخنگوی آکادمی تغذیه و رژیم غذایی می گوید: "اصطلاح غذای فراوری شده، شامل هر نوع ماده غذایی است که قبل از مصرف به طور عمدی تغییراتی در آن صورت گرفته باشد. این تغییرات شامل مواد غذایی که پخته شده اند، کنسرو، منجمد، بسته بندی و غنی سازی شده اند، حاوی مواد نگه دارنده اند و یا به روش های مختلف برای مصرف آماده شده اند، می باشد." به عنوان مثال نان سفید تصفیه شده است و در این میان بسیاری از فیبرهای مفید آن از بین می روند. "هر زمانی که ما آشپزی می کنیم و غذا را آماده می سازیم، در حال فراوری کردن غذا هستیم. همچنین مفهوم اصلی غذای فراوری شده می تواند کمک کننده و ابزار مناسبی برای تهیه وعده های غذایی سالم باشد"
مواد غذایی فراوری شده می توانند در حد کم تا زیاد فراوری شده باشند.
جنبه های مثبت غذاهای فراوری شده
وجود غذاهای فراوری شده در رژیم غذایی می تواند سودمند باشد. شیر و آب میوه ها در بعضی موارد با ویتامین D و کلسیم غنی سازی می شوند و ممکن است به غلات صبحانه فیبر اضافه گردد. میوه های کنسرو شده ( بسته بندی شده در آب و یا آب خود میوه) زمانیکه میوۀ تازه در دسترس نیست، انتخاب خوبی است. برخی غذاهایی که کم فراوری شده اند مانند سبزیجات خرد شده، گزینه های مناسبی برای افراد پر مشغله هستند.
" نکته اینجا است که بین غذاهای با فراوری کم و غذاهای زیاد فراوری شده تفاوت بگذاریم. غذاهای کم فراوری شده مانند سیب خرد شده، تخم مرغ آب پز شده، ماهی تن کنسرو شده، و سبزیجات یخ زده، انتخاب های مغذی هستند و می توانند تغذیه سالم و راحتی را برای افراد پر مشغله فراهم کنند. غذاهای با فراوری بالا را می توان به عنوان غذاهایی که در شکل اصلی خود نیستند شناخت. مانند چیپس سیب زمینی و کراکرها، و یا مواد غذایی که به صورت طبیعی وجود ندارند مانند نوشابه، دونات، شیرینی ها و آب نبات ها."
" در نهایت شما باید برچسب مواد غذایی و لیست مواد موجود در یک محصول را چک کنید. مواد غذایی را بیشتر در منزل تهیه نمایید تا کنترل بیشتری بر مواد غذایی فراوری شده داشته باشید"
به دنبال شکر، سدیم و چربی مخفی در غذاها باشید
خوردن غذاهای فراوری شده در حد اعتدال خوب است، اما مصرف کننده باید در مورد قند، سدیم و چربی مخفی در غذاها مواظب باشد.
قند اضافه
"قند اضافه هر قندی است که به طور طبیعی در غذا وجود ندارد و به صورت دستی اضافه می شود. فقط به این دلیل که یک غذا برچسب ارگانیک یا طبیعی دارد، به این معنی نیست که غذا حاوی قند اضافه نیست. همین امر در مورد محصولات کم چرب و یا بدون چربی نیز صادق است. قند های اضافه شده اغلب در غذاهای کم چرب برای بهبود طعم و ثبات استفاده می شود. برچسب مواد غذایی را برای پیدا کردن محصول با پروتئین و فیبر بیشتر و چربی اشباع و قند کمتر مقایسه کنید."
قندهای اضافه شده فقط در شیرینی های فراوری شده پهان نیستند. آن ها به نان ها برای ایجاد رنگ قهوه ای جذاب اضافه می شوند. و همچنین مقدار شگفت انگیزی قند به سس های پاستا و غلات اضافه می گردند. گرم کربوهیدرات های موجود بر روی برچسب مواد غذایی حاوی قندهای طبیعی است و ممکن است در غذاهایی مانند ماست ها و میوه ها به مقدار قابل توجهی موجود باشد. لیست مواد تشکیل دهنده محصولات غذایی را مرور کنید و مقدار قند های اضافه شده را در دو یا سه ماده اول با نام های قند، مالتوز، شکر قهوه ای، شیره ذرت، شکر نیشکر، عسل و کنسانتره آب میوه جستجو کنید. از اوایل سال 2018 گرم قندهای اضافه شده باید در برچسب مواد غذایی قرار گیرد.
سدیم
بیشتر سبزیجات کنسرو شده، سوپ و سس ها دارای نمک اضافه هستند. " غذاهای فراوری شده از نمک بسیار استفاده می کنند زیرا از نمک به طور معمول برای حفظ مواد غذایی و افزایش طول عمر آن ها استفاده می گردد. غذاهایی با برچسب بدون نمک اضافه شده، یا حاوی مقدار کمی سدیم را به منظور کاهش میزان مصرف نمک از طریق غذاهای فراوری شده انتخاب نمایید."
بدن به مقداری سدیم نیاز دارد، اما اغلب بیشتر از دستورالعمل های تغذیه ای ( کمتر از 2.300 میلی گرم در روز) مصرف می کنیم.
چربی ها
افزودن چربی ها به حفظ ساختار مواد غذایی کمک می کند. استفاده از چربی های ترانس (که کلسترول بد را در بدن افزایش داده و کلسترول خوب را پایین می آورد) در غذاهای فراوری شده در حال کاهش است اما باید برچسب مواد غذایی مطالعه شود.
"سازمان غذا و دارو (FDA) استفاده از چربی های ترانس را در تهیه مواد غذایی منع کرده است اما شرکت ها تا سال 2018 تا قطع کامل آن فرصت دارند. در این میان برچسب مواد غذایی و مواد تشکیل دهنده محصول را در مورد چربی ترانس بررسی نمایید. به دنبال چربی ترانس صفر بر روی برچسب و بدون روغن های هیدروژنه شده در مواد تشکیل دهنده باشید. این روغن ها حاوی چربی ترانس بوده و اگر مقدار آن ها کمتر از 0.5 گرم در هر وعده باشد بر روی برچسب ذکر نمی شود. هرچند حتی این مقدار نیز برای مصرف کردن مناسب نیست. اگر لیست مواد تشکیل دهنده ماده غذایی حاوی روغن هیدروژنه شده است آن را خریداری ننمایید"
ترجمه شده توسط تیم Osport
استفاده از این مطلب با ذکر منبع بلا مانع است.
منبع: www.eatright.org/resource/food/nutrition/nutrition-facts-and-food-labels/avoiding-processed-foods