">
گفتوگو با سرمربی آلمانی تیم ملی بسکتبال
به گزارش سایت osport و به نقل از شرق ملیپوشان بسکتبال کشورمان برای حضور در رقابتهای مقدماتی المپیک ٢٠١٦ ریو که در ایتالیا برگزار میشود، تمرینات خود را زیر نظر درک بائرمن آلمانی برگزار میکنند. بائرمن که با قرارداد چهارساله هدایت تیم ملی را برعهده گرفته است، میخواهد نسل فعلی بسکتبال ایران را تغییر دهد. او در این راه تعامل خوبی هم با مربیان تیمهای باشگاهی ایران دارد. از جمله افتخارات بائرمن آلمانی میتوان به قهرمانیهای پیاپی در لیگ آلمان همراه با بایرلورکوزن و چهار قهرمانی با این تیم در جام حذفی آلمان اشاره کرد. بائرمن همچنین دو بار به عنوان مربی سال کشور آلمان انتخاب شد. او در سال ٢٠٠٥ بزرگترین افتخار تاریخ بسکتبال آلمان را ثبت کرد و این تیم را به عنوان نایبقهرمانی اروپا رساند. این سرمربی، آلمان را به دو جام جهانی متوالی (٢٠٠٦ و ٢٠١٠)، چهار جام ملتهای متوالی (٢٠٠٥، ٢٠٠٧، ٢٠٠٩ و ٢٠١١) و المپیک ٢٠٠٨ برد. حضور در مقدماتی المپیک ٢٠١٦ ریو بهانهای شد تا با این مرد آلمانی گفتوگو کنیم.
- وقتی از طرف فدراسیون بسکتبال به شما پیشنهاد هدایت تیم ملی بسکتبال ایران شد، چه شناختی از بسکتبال ایران داشتید؟
من فکر میکنم در کشور ایران شناخت بالایی در مورد ورزش و بهخصوص بسکتبال وجود دارد. در اکثر کشورها در جهان، مردم زیادی در رشتههای بسکتبال و فوتبال بازی میکنند و در نتیجه علم بالایی در مورد این دو رشته وجود دارد. ایران از جمله کشورهای آسیایی است که در آن سنت بسکتبال وجود دارد و دارای علم خوبی از بسکتبال است. بنابراین از بابت داشتن شناخت نسبت به بسکتبال در ایران، مشکلی وجود نداشت.
- چه اتفاقی افتاد که هدایت تیم ملی بسکتبال ایران را قبول کردید؟
من واقعا کشور و مردم ایران را دوست دارم. من میدانستم بازیکنان ایرانی آدمهای سختکوشی هستند. وقتی پیشنهاد حضور در تیم ملی ایران برای من آمد، خیلی خوشحال شدم که فهمیدم در فدراسیون ایران کسانی هستند که شرایط بسکتبال را درک میکنند و میفهمند باید چه کاری برای آینده بسکتبال ایران انجام دهند. همچنین وقتی به ایران آمدم، دیدم افرادی که مربی تیم هستند خوب کار میکنند و به خاطر مردم زحمت میکشند.
- ایران نتوانست با هدایت شما قهرمان آسیا شود و به المپیک صعود کند؛ چه عواملی را در شکست بسکتبال ایران در نیمهنهایی جام ملتهای آسیا مقابل چین دخیل میدانید؟
فکر میکنم اول از همه، ما زمان کمی برای آمادگی تیم ملی برای حضور در جام ملتهای آسیا و تقابل با چین داشتیم. من در این زمان کم متوجه شدم بازیکنان ایران خیلی خوب بازی میکنند. برای مثال مقابل ژاپن و فیلیپین، نیمه اول را خیلی خوب بازی کردیم. فکر میکنم در مقابل چین ما نهتنها در مقابل بازیکنان این تیم بلکه جلوی نزدیک به هشت هزار نفر تماشاگر دیوانه چینی بازی میکردیم که جو خیلی احساسیای را به وجود آورده بودند. اگر ما در ایران مقابل چین بازی میکردیم، حتما آن بازی را میبردیم. فکر میکنم چینیها در آن بازی از امتیازی برخوردار بودند که ما از آن محروم بودیم و آن حضور هوادارانشان بود.
- بعد از ازدستدادن جام ملتهای آسیا، برخورد بسکتبالدوستان ایرانی با شما چگونه بود؟
مردم ایران بهخوبی میفهمند که اگر در مقابل چین بازی میکنند، پیروزی مقابل این تیم بسیار مشکل است. کاری که چینیها کردهاند این بوده است که از بازیکنان باتجربه خود که فرایند طولانیای را برای هماهنگی آنها گذراندهاند در جام ملتهای آسیا استفاده کردند. این زمان به آنها این شانس را داد که بسکتبال خودشان را توسعه دهند و کاری که انجام دادند جواب داد. امتیاز دیگری که بسکتبال این روزهای چین دارد، این است که آنها بازیکنان جوان قدبلندی دارند. این شکست به ما نشان داد که باید سخت کار کنیم تا در آینده شکست خود را جبران کنیم.
- بعد از امضای قرارداد چهارساله با فدراسیون بسکتبال ایران، چه اهدافی را در این چهار سال دنبال میکنید؟
هدف ما این است تا تیمی بسازیم که بهخوبی نماینده کشور باشد و در سال ٢٠١٩ در جام جهانی حضور داشته باشیم. این فرایند را شروع کردهایم. ما پیرترین تیم جام ملتهای آسیا بودهایم. اما در رقابتهای چلنجکاپ آسیا که در ماه سپتامبر (شهریور ماه) برگزار میشود، جوانترین تیم رقابتها هستیم. ما سخت کار میکنیم و در تلاش هستیم تیم خوبی را برای آینده بسکتبال ایران درست کنیم که با بازیکنان جوانتر مقابل حریفان خود قرار گیرد.
- چه برنامهای برای نسل جوان و بسکتبالدوست ایران دارید؟
اول از همه باید به پتانسیلهایی که داریم توجه کنیم نه مشکلاتی که وجود دارد. کشور ایران که حدود ٨٠ میلیون جمعیت دارد، حدود دوسوم آن زیر ٣٠ سال هستند. بنابراین ما جمعیت جوانی داریم. کشور من آلمان هم ٨٠ میلیون جمعیت دارد اما بیشتر جمعیت کشور پیر هستند درحالیکه ایران کشور جوانی است. این پتانسیل کشور ایران است و مردم ایران به بسکتبال اهمیت میدهند و آنطور نیست که کسی به بسکتبال توجهی نکند. کاری که باید بکنیم این است که باید از جمعیت جوان ایران، بازیکنان جوانی را پیدا کنیم که استعداد بسکتبالبازیکردن را دارند. جوانانی که رابطه بین دست و چشم آنها و قدشان خوب باشد. من فکر میکنم به عنوان فدراسیون باید بیشتر کار کنیم تا جوانان بااستعداد را پیدا کنیم. باید بچههای جوانی را که بین ١٠ تا ١٢ سال و استعداد بسکتبالبازیکردن دارند، پیدا کنیم. باید دانش مربیان ایرانی را بالا برد که بتوانند به این بسکتبالیستهای جوان آموزش بدهند چگونه بسکتبال بازی کنند. باز هم میگویم باید استعدادهای واقعی را پیدا کنیم و به آنها آموزش بدهیم چگونه بازی کنند.
- برای دیدن بازیهای تیمهای مختلف لیگبرتری به شهرهای مختلف ایران سفر میکنید. تعامل مربیان تیمهای لیگبرتری با شما چگونه است؟
من تقریبا با همه سرمربیان تیمهای لیگبرتری صحبت کردم و رابطه من با آنها بسیار خوب است. اگر اعضای فنی تیم من را نگاه کنید، آقای مهران شاهینطبع یکی از مربیان خوب ایرانی است که عضو کادر فنی من است. هماد سامری، مربی تیم پالایش نفت آبادان، هم در کنار ما حضور دارد. همچنین محمد عابدینی یکی از جوانترین مربیهای ایران است که در کادر فنی من حضور دارد. ما درحالحاضر یک تیم ملی «ب» داریم که چهارشنبه هفته آینده بازیکنان این تیم بازی دارند. دو مربی این تیم در سوپرلیگ بسکتبال مربی بودهاند که وظیفه کار با تیم ب ایران را برعهده دارند. همه باید با هم کار کنیم تا بسکتبال ایران را به موفقیت برسانیم. من بهتنهایی کاری را نمیتوانم انجام دهم. مربیهای زیادی باید کمک کنند که بسکتبال ایران رشد کند.
- وضعیت مربیان ایرانی را در کلاسهای آموزشیای که برای آنها برگزار میکنید چگونه میبینید؟
مربیهای ایرانی خوب هستند. من میدانم که برای آنها چه کاری انجام میدهم. الان واقعا نکته منفیای در مورد آنها وجود ندارد که به شما بگویم. چیزهایی هستند که فکر میکنم باید تغییر کنند. احساس میکنم که اگر سوپرلیگ ما بهتر بود، برای تیم ملی هم بهتر میشد و باید سوپرلیگ ما حرفهایتر شود. تیمهای ما باید با جوانان بیشتر کار کنند و به آنها آموزشهای خوبی بدهند. بازیکنان جوان باید بدانند با استراحتکردن یا با کشتیگرفتن نمیتوانند بسکتبالیستهای خوبی شوند و باید سخت تلاش و تمرین کنند. بسکتبال ایران با بازیکنان مسن به جایی نمیرسد و باید بازیکنان جوان را آموزش بدهیم. بازیکنان جوان هم باید تلاش خود را بیشتر کنند.
- چند بازیکن شناختهشده بسکتبال ایران از جمله مهدی کامرانی، صمد نیکخواهبهرامی و حامد آفاق را به اردوی تیم ملی دعوت نکردید. آیا بهدنبال این هستید که نسل فعلی تیم ملی ایران را تغییر بدهید؟
اول از همه با تکتک این بازیکنان صحبت کردم. ما نباید فراموش کنیم که نسل طلایی بسکتبال ایران دیگر ٢٧ ساله نیست. آنها همه بالای ٣٠ سال دارند. آنها همه بازیکنان خوبی هستند. امکان این هم هست که بتوانند در آینده برای تیم ملی بازی کنند. اما درحالحاضر تصمیم گرفتیم که به جوانها امکان بازیکردن را بدهیم تا از نظر بینالمللی تجربه پیدا بکنند. ما همه بازیکنان جوان را آموزش دادهایم و همه این بازیکنان جوان از این فرایند حمایت میکنند که آموزش ببینند، برای تیم ملی بازی و تجربه بینالمللی پیدا کنند.
- شرایط بازیکنان جوان تیم ملی برای رقابتهای مقدماتی المپیک که در ایتالیا برگزار میشود را چگونه میبینید؟
ما در گروه سختی قرار گرفتهایم. اولین بازی ما مقابل یونان است که یکی از کشورهای بزرگ در بسکتبال جهان است و در دومین بازی با مکزیک بازی میکنیم. اگر از گروه خودمان صعود کنیم، در مرحله دوم باید در مقابل ایتالیا و کرواسی بازی کنیم که هر دو تیم قوی هستند و در یورولیگ و NBA بازیکن دارند. من واقعا تیم خودمان را دوست دارم. اگرچه تیم ما جوان است و تجربه بینالمللی زیادی ندارد ولی من اعتماد زیادی به بازیکنان خودم دارم اما شانس ما برای صعود به المپیک ٢٠١٦ بسیار کم است. اگر با نسل پیرتر خود هم بازی میکردیم شانس ما بیشتر از الان نبود. تقابل با تیمهای اروپایی در اروپا خیلی سخت است.
- کمی بیشتر در مورد همگروههای ایران در این رقابتها صحبت کنیم. چه ارزیابیای از دو حریف ابتدایی ایران، یونان و مکزیک، دارید؟
همانطور که گفتم، یونانیها تیم خوبی در اروپا هستند. دو باشگاه این کشور، المپیاکوس و پاناتینایکوس، از تیمهای قدرتمند اروپا هستند. آنها بازیکنانی دارند که در NBA بازی میکنند. مکزیکیها هم تیمی متعادل و فیزیکیهستند. یکی از بهترین بازیکنان آنها گارد راس شان است که در باشگاه رئالمادرید بازی میکند. یکی دیگر از بازیکنان خوب این تیم گوییترس است که در NBA بازی میکند. بنابراین مکزیکیها هم حریف خیلی سختی هستند.
- فکر میکنید بسکتبال ایران چند درصد شانس برای صعود به المپیک ٢٠١٦ ریو دارد؟
من فکر میکنم ما همیشه شانس داریم و باید بجنگیم. اگرچه شانس ما خیلی کم باشد. ما باید بجنگیم و به شانس کمی که داریم ایمان داشته باشیم. هر فرد متخصص بسکتبال در جهان امکان دارد به شما بگوید که ایتالیا به دلیل اینکه میزبان است، شانس بهتری نسبت به سایر تیمها دارد و ایران شانس پنجم صعود به المپیک در این گروه است اما بهعنوان مربی و بازیکن برای تو اهمیتی ندارد که متخصص بسکتبال چه حرفی به شما میزند. هر کاری که بتوانی میکنی برای اینکه بتوانی بازیهای خود را ببری. معجزاتی هم قبلا رخ داده است.
- در بین بازیکنان جوان تیم ملی، بازیکنی هست که بگویید در آینده تبدیل به ستاره بسکتبال آسیا میشود؟
ما بازیکنان جوانی داریم که در آینده ستاره میشوند و بدونشک این اتفاق خواهد افتاد. میتوانم به شما بگویم که چهار بازیکن داریم که در آینده تبدیل به ستارههای بسکتبال آسیا میشوند. اگر نگاه کنید، ما ٢٢ قهرمان در تیم خود داریم. حتی میتوانم به شما بگویم برخی از این بازیکنان جوان ما میتوانند در مسابقات آسیایی چهره شوند.